Bolezni paradižnika – recept za vzgojo brez bolezni

Bolezni paradižnika, še posebej krompirjeva plesen, so bojazen vsakega vrtičkarja. Napad plesni lahko v nekaj dneh pomeni ostati brez pridelka, ki ga tako zelo obožujejo tako otroci kot odrasli. Pomemben podatek je, da smo za bolezni paradižnika pogosto krivi vrtičkarji sami, kar na drugi strani pomeni, da jih lahko tudi preprečimo.

Bolezni paradižnika

Vrtičkarji se pod vplivom lepega in toplega vremena v aprilu odločimo, da bomo paradižnike v vrt posadili nekoliko prej. Ampak ni problem v aprilu, problem se zgodi že z vzgojo potaknjencev, ki jih imamo na toplem. Čim je toplejši februar, je to ljudem znak, da je potrebno čimprej kupiti sadike, da dobimo najbolj kvalitetne. Ko so sadike enkrat v zemlji in posajene, potem moramo seveda gledati na primerno velikost za presajanje na vrt. Najprimernejša velikost za presajanje je 25 cm, saj večja kot je sadika, večji je šok ob presajanju. Tu se zgodi že druga napaka, da jih pred presajanjem ne okrepimo z aminokislinami in minerali, s čimer močno zmanjšamo presajalne šoke in rastlinam damo možnost obrambe pred zunanjimi vplivi. Tretja napaka, ki se nam dogaja in zaradi katere so bolezni paradižnika vsakoletna stalnica, je sajenje preveč skupaj. Najbolj optimalna razdalja med sadikami je 70 cm. Do poletja nas vedno pričaka še najmanj ena napaka, neredno odstranjevanje zalistnikov.

Torej povprečni vrtičkar do poletja naredi najmanj štiri napake pri vzgoji paradižnika, peta in zelo pomembna pa je v nezadostnem dovajanju kalija in kalcija. Dobra stvar je, da obstajajo na trgu odlično ekološko foliarno gnojilo na osnovi zgoščene morske alge, ki ga uporabljamo že od vzgoje potaknjencev dalje. Gnojilo vsebuje prek 80 aminokislin in mineralov in je kot tako odlično sredstvo za krepitev odpornosti na stresne situacije (presajanje, toče…), na drugi strani pa tudi izvrstno dodaja kalcij in kalij. Za najboljše rezultate v ključni rastni sezoni, se algi doda še mleko/kefir/sirotka in žlica sladkorja. Sladkor zato, da izboljša absorbcijo kalcija, ki ga vsebujejo mlečni izdelki.