Dodatno zdravstveno zavarovanje za polno zavarovanje

Dodatno zdravstveno zavarovanje

V Sloveniji je poleg obveznega zdravstvenega zavarovanja priporočljivo plačevati tudi dodatno zdravstveno zavarovanje. Medtem, ko obvezno zdravstveno zavarovanje plačujejo načeloma vsi, to za dodatno oz. dopolnilno zdravstveno zavarovanje ne velja. Vseeno pa se večina odloči tudi za to obliko zavarovanja. Namen dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je, da krije razliko vrednosti zdravstvenih storitev. Na tak način vam v primeru obiska zdravnika, bolnice in večine zdravil na recept ni potrebno doplačevati razlike. Obvezno oz. osnovno zdravstveno zavarovanje namreč ne krije celotne zdravstvene storitve.

Cena dodatnega zdravstvenega zavarovanja

Premija pri osnovnem zdravstvenem zavarovanju je za vse osebe enaka. Pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju pa obstajajo spremembe. Najprej se razlikujejo premije glede na izbrano zavarovalnico. V Sloveniji se lahko odločite med tremi zavarovalnicami, kjer lahko uredite dodatno zdravstveno zavarovanje. Te so Vzajemna, Generali in Triglav. Cene se za malenkost razlikujejo, vendar razlike niso velike.

Največji problem pri plačilu premije nastane, če nekdo preneha plačevati dodatno zdravstveno zavarovanje. To se lahko zgodi pri študentih, ko jim preneha status, ob prvi zaposlitvi, po dopolnjenem 26. letu, ko zamenjate zavarovalnico in podobno. Takrat morate v določenem roku poiskati zavarovalnico in začeti plačevati dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Če prenehate plačevati dopolnilno zdravstveno zavarovanje oz. prekinete plačevanje, se vam bo premija zvišala. Poleg tega boste morali počakati tri mesece, da boste lahko v zdravstvenih ustanovah spet začeli koristiti storitve z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem.

Zakaj se odločiti za dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Nekaterim se zdi odvečno plačevati za dodatno zdravstveno zavarovanje, saj so mnenja, da je osnovno zdravstveno zavarovanje dovolj. Poleg tega pa raje tistih par deset evrov porabijo za druge stvari. No, dokler ni težav je to v redu. Če pa pride do katerekoli zdravstvene težave, jim osnovno zdravstveno zavarovanje pokrije le 70 % storitev. Tistih 30 % se morda ne sliši veliko, vendar se je treba zavedati, da se stroški pri resnejših posegih hitro naberejo in zato je plačevanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zelo priporočljivo.