Za dopolnilno zdravstveno zavarovanje se je pametno odločiti

dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Kot že ime pove, dopolnilno zdravstveno zavarovanje dopolnjuje obvezno zdravstveno zavarovanje. To pomeni, da za obvezno zavarovanje poskrbi delodajalec in krije 70% stroškov zdravstvenih storitev. Za dopolnilno zavarovanje pa moramo poskrbeti sami in krije 30% stroškov zdravstvenih storitev. Z drugimi besedami ga imenujemo tudi dodatno zdravstveno zavarovanje ali pa prostovoljno zavarovanje.

Verjetno vam je jasno, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje ni obvezno. A če nimamo sklenjenega, imamo lahko s tem bistveno več težav kot pa v primeru, da se zanj odločimo. Cene zdravstvenih storitev so namreč ogromne, zato lahko dolgotrajno zdravljenje ali pa operativni poseg marsikoga spravi v veliko finančno stisko. V izogib temu, je sklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja vsekakor pametna odločitev.

dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Kako najhitreje in najbolj preprosto skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Storitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je enaka pri vseh zavarovalnicah, ki ga ponujajo. To so zavarovalnice Vzajemna, Generali in Triglav. Kritje stroškov zdravstvenih storitev je prav tako pri vseh enaka, zato se premija med njimi bistveno ne razlikuje. Za sklenitev zavarovanja lahko obiščete katero od poslovalnic, še bolj preprosto in hitreje pa je to opraviti preko spleta pri izbranem ponudniku zavarovanj.

V tem primeru imate na enem mestu na voljo ponudbo vseh treh zavarovalnic, zato jih lahko sami med seboj primerjate. Največje razlike se pojavijo v ugodnostih in popustih, ki jih ponujajo, zato je temu delu potrebno nameniti posebno pozornost. Celoten postopek je sicer zelo enostaven. Potrebujete le številko zdravstvene kartice, EMŠO, davčno številko in osebne podatke.

Kdo mora skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Kot smo že zapisali, dopolnilno zdravstveno zavarovanje potrebujemo vsi, če le ne želimo doplačevati zdravstvenih storitev. Izjemna so otroci, šolska mladina, študenti in osebe, ki so po zakonu oproščene doplačil.

Tako moramo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje poskrbeti takoj, ko izgubimo status dijaka ali študenta. V primeru, da še študirate, je sklenitev zavarovanja obvezna ob koncu šolskega leta, ko dopolnite 26 let. Prav tako je dopolnilno zavarovanje potrebno skleniti v primeru, ko se zaposlite, odprete s.p. ali postanete družabnik v podjetju. V vseh teh primerih je ključnega pomena, da ga sklenete pravočasno, saj se vam premija za vsako polno leto neplačevanja dvigne za 3%.