Kaj je išias in kakšni so vzroki?

Kaj pravzaprav je išias? To je neke vrste bolečina v nogi, katera nastane zaradi draženja ishiadičnega živca (največjega živca v telesu), in to ni nikakršna bolezen, ampak simptom. Ta simptom velikokrat kaže na težave v spodnjem delu hrbtenice, ki izhaja iz korenine v ledvenem, ter križnem delu hrbtenjače mimo zadnjice po celotni okončini spodaj. Ta simptom se ponavadi pojavi zaradi zoženja medvretenčnega prostora kjer se nahaja, oziroma izhaja korenina največjega živca. Kako prepoznati išias in kako ga premagati, si lahko podrobno preberete na spletni strani Smrekovit, kjer prav tako prodajajo smrekova mazila in druge zdravilne pripomočke, ki vam bodo pomagali ublažiti bolečine. Nekaj o tem pa vam bomo povedali že zdaj, v nadaljevanju tega članka.

Najpogostejši vzrok za išias je sigurno hernija medvretenčne ploščice, ki so iz hrustanca in so namenjene blažitvi tresljajev v medvretenčnih prostorih, katero omogoča fleksibilnost hrbtenice. Največkrat se išias pojavi pri starejših ljudeh, pri malce močnejših ljudeh zaradi preobremenitve hrbtenice, pri poklicih kjer je vključeno veliko sedenja in dolgotrajne vožnje, saj smo takrat prisiljeni k sedenju, dvigovanje težkih stvari in kajenje je lahko tudi eden od velikih dejavnikov, saj povzroči pomanjkanje nekaterih snovi, ki jih potrebuje hrustanec, in zaradi tega postane krhek.

Zelo dobro je, da se na vsake toliko časa gibamo, oziroma razgibavamo in tako naredimo nekaj dobrega zase. Primerna vaja za išias je to, da se usedete po turško in se počasi  s stegnjenimi rokami spuščate naprej proti tlom, seveda do tam kjer je to mogoče. Ta položaj nato malo zadržite in po tem spustite nazaj v sedeči položaj. To vajo delajte, dokler ste tega zmožni in vam to telo dopušča. Skrbite za svoje telo in ga negujte. Tudi na stara leta ste lahko aktivni, samo, če vas je volja in če vam to dopušča zdravje. Zato, če ste zdravi, bodite hvaležni za to, saj nimajo vsi take priložnosti.