Izdelki iz pire

pira

Pira je predhodnica pšenice in starodavno žito. Piro so poznali že pred 9000 leti in jo tudi gojili. Je izjemno nezahtevna za pridelavo, in ne potrebuje pesticidov ali zaščitnih sredstev. Zmožna je uspevati tudi v najbolj neugodnih razmerah. Pira vam nudi ogromno prednosti in koristi za vaše zdravje. Vsebuje pomembne snovi v ravno pravem razmerju, in tako ne otežuje naša prebavila. Pira našemu telesu zagotovi pravšnjo mero beljakovin, in to namreč kar 20 odstotkov. Pšenica jih ima polovico tega. Kompleksni in enostavni ogljikovi hidrati v piri, poskrbijo za naš imunski sistem, občutek sitosti, in strjujejo našo kri. Vsebuje tudi ogromno vitaminov, predvsem vitamine A, B, E in minerale fosfor, mangan, železo, magnezij. Ščitila bo tudi vaše žile in srce, nižala količino holesterola, pozitivno bo vplivala na vašo prebavo, varovala vas bo pred diabetesom in pomagala bo pri zdravljenju kožnih bolezni. Izdelki iz pire so torej zelo dobri za vaše telo. Iz pire imate na voljo ogromno različnih izdelkov, te vam bodo v tem članku na kratko opisali.

pira

Pirino moko dobimo s počasnim trenjem dveh kamnov, pri tem se ohranijo vse hranilne vrednosti, aroma in okus. Pira je zelo podobna pšeniči, njen okus pa je sladek in lahko spominja na oreščke. Pirina moka je priljubljen nadomestek pšenične moke. Pirin zdrob je uporabljen za obogatitev zajtrka, pripravo pirinih žličnikov ali narastkov. Pirina kaša, ta je odlična alternativa belega riža, iz nje lahko pripravimo slastne pirine rižote, lahko jo dodamo v enolončnice, juhe, solate.. lahko pa je uporabljena tudi za sladke jedi. Njena priprava je zelo enostavna, vse kar moramo storiti je, da jo stresemo v vrelo vodo in kuhamo okoli 45 min. Pira ima to dobro lastnost da se ne razkuha in da je vedno trša kot riž. Pirini otrobi, so delci lusk pire, katere dobimo pri trenju moke. Otrobi so bogati z vitamini in minerali in vsebujejo ogromno število vlaknin.