Kamin – osrednji del prostora

kamin

Vsi imamo radi topel dom, tako da bomo vedno poskrbeli, da bo tak tudi ostal. Nekateri pa bi poleg toplote radi imeli od tega še kaj prijetnega za gledati za kar so kamini in kaminske peči idealni. Poleg toplote, je kamin lahko odličen vir svetlobe za prostor v katerem je nameščen. Prav tako lahko prostor estetsko izboljša in mu doda bolj “domač” občutek.

kamin

Ko izbirate kamin, imate na ponavadi na voljo dve izbiri: prostostoječega ali vgradnjega. Vsak ima svoje prednosti in slabosti zato je na vas, da se odločite kateri vam bolj ugaja. Pri vgradnem imate prosto izbiro kaminskega vložka in posledično tudi prosto izbiro kar se tiče obloge kamina. Kamin lahko obložite kakorkoli želite in ga tako kar se, da prilagodite izgledu prostora. Pri prostostoječem kaminu imate pri izbiri tudi kar nekaj svobodo saj lahko izbirate velikost, model, barvo in številne različne dizajne. Slabost je lahko, da se kamin morda ne bo prilegal prostoru do takšne mere kot bi se vgradni, kar pa ni nujno slabo saj je to navsezadnje vaša izbira. Vsekakor pa lahko na izbiro kamina vpliva vaša stavba sama. V primeru, da zgradba še ni zgrajena in imate kamin v načrtu že od začetka, potem tukaj najverjetneje ne bo nobenega problema. Problem lahko nastane pri že zgrajenih hišah, še posebej starih, kjer mogoče tla niso primerna vsem kaminom. To velja še posebej, če nameravate kamin namestiti v pritličje.  V takem primeru mora biti strop dosti nosilen, da prenese dodatno težo kamina.

Za delovanje kamina boste seveda potrebovali nekaj za kurit. Če imate gozd bo to idealno saj vam tako drv ne bo zmanjkalo in se boste lahko z njimi greli čez celo leto. Če pa tega nimate boste morali v ceno vključiti tudi nakup drv ali peletov. Katerega od teh dveh goriv izbrati pa je zgodba za kakšen drug dan.