Kategorizacija apartmajev je obvezna za ponudnike namestitev

kategorizacija apartmajev

Poletna in zimska sezona sta ključni za ponudnike različnih namestitev. V poplavi vseh možnosti je potrebno turiste prepričati, da ste prav vi in vaša namestitve tisto, kar potrebujejo za svoj dopust in sprostitev. Ena od varnostnih točk, ki turistom zagotavljajo pomembno informacijo o sami namestitvi je tudi kategorizacija apartmajev – več informacij boste našli tukaj.

Kaj sploh je kategorizacija apartmajev?

Z besedno zvezo se nanašamo na kategorizacijo vseh nastanitvenih obratov, ki se jo opravi v skladu z merili opremljenosti tako storitev kot opremljenosti objekta in so določeni v okviru Pravilnika o kategorizaciji nastanitvenih obratov. V osnovi pravilnik loči hotele (Prriloga 1 k pravilniku) ter ostale nastanitvene obrate (Priloga 2 k pravilniku).

kategorizacija apartmajev

Kdaj lahko kategorizacijo opravim sam?

Kategorizacija je obvezna za vse lastnike hotelov, modelov, kampov, sob, počitniških stanovanj, kmetij, ki nudijo namestitve ter apartmajev. Lastniki se pogosto sprašujejo, ali lahko kategorizacijo opravijo sami. Odgovor je pritrdilen. Preko spleta je lastnikom omogočena kategorizacija namestitvenih obratov, ki omogoča pridobitev do treh zvezdic. Višje ocene pa lahko podeli samo zunanji ocenjevalec. Pri tem je pomembno opozoriti, da lahko kategorizacijo tudi za nižje ocene za vas opravijo zunanji ocenjevalci, ki imajo s tem izkušnje ter delo opravijo celovito, hitro in vam prikrajšani kakšno skrb.

Kdaj je potrebno opraviti kategorizacijo?

Kategorizacija se prvič opravi pred začetkom oddajanja namestitve. Kasneje pa se njeno veljavnost obnavlja vsakih 5 let. Odvisno od količine storitev, ki jih nudite (na primer obroki, nudenje 24 urne podpore strankam in podobno) lahko pridobite več točk za svojo namestitev, ki jo nudite. Ključno je, da svojo namestitev tudi jasno označite s tablo kategorije.

Pomembno je, da ves čas spremljate tudi morebitne spremembe v zakonodaji in zahtevah, sploh, če kategorizacije ne boste predali v roke zunanjih izvajalcev, ki področje redno spremljajo. Zunanje izvajalce lahko tudi najamete za oglaševalske namene, prevzamejo lahko celotno logistiko upravljanja z vašo namestitvijo.