Nevrološki pregled za hitro diagnozo morebitnih nevroloških bolezni

nevrološki pregled

Prijavite se na nevrološki pregled in obiščite nevrologa, ki se ukvarja z diagnosticiranjem, zdravljenjem in tudi obvladovanjem bolezni živčnega sistema.

Najpogostejši simptomi in znaki, ki kažejo na nevrološko bolezen so lahko različni, od glavobola, motnje vida, obrazne bolečine, izgube zavesti, vrtoglavice, bolečin v roki, nogi, in križu, motnje spomina, zmedenosti do zmanjšane mišične moči. V primeru, da ima oseba katerega od mnogih simptomov, naj na to opozori svojega izbranega zdravnika. Nevrološke bolezni so zelo obsežna skupina stanj, ki so razdeljene v več skupin, če jih naštejemo samo nekaj: motnje govora, epilepsije, možganski tumorji, motnje spanja, možganskožilne bolezni (krvavitve, možganska kap), demielinizacijske bolezni (multipla skleroza), živčno-mišične bolezni (amiotrofična lateralna skleroza), infekcijske bolezni osrednjega živčevja (gnojni meningitis), nevrodegenerativne bolezni (Alzheimerjeva bolezen), demence, glavoboli v obliki migren itd.

nevrološki pregled
Odločite se za nevrološki pregled pri specialistu.

Nevrološki pregled je sestavljen iz več delov
Specialističnega nevrološkega pregleda se lahko udeležite tudi samoplačniško in tako dobite celovito oceno delovanja vašega živčnega sistema. Nevrolog specialist bo pregled začel s pogovorom, kjer bo poskušal ugotoviti vzrok vaših morebitnih težav in mesto, kjer je najverjetneje prišlo do okvare. Prosil vas bo, da težave čim bolj natančno opišete, poveste kdaj so se pojavile, kako hude so, kaj težavo sproži, kaj pa omili. Povprašal vas bo tudi o morebitnih pojavljanjih nevroloških bolezni v družini, katere bolezni ste imeli v preteklosti, kakšen poklic opravljate, socialnem stanju in o morebitnih razvadah.

Pogovoru bo sledil klinični nevrološki pregled. Ta ima mnogo aspektov in običajno se opravi le tisti del za katerega nevrolog oceni, da ga potrebujete. Nevrološki pregled je sestavljen iz naslednjih preiskav: pregled duševnega stanja, preiskavo lobanje, preiskovanje delovanja možganskih živcev, sposobnost motoričnih živcev, pregled zgornjih in spodnjih okončin, pregled trupa, pregled koordinacije gibov, preiskavo senzibilnosti itd. lahko pa nevrolog opravi tudi še druge preiskave kot so EMG, EEG, krvne preiskave, slikovne preiskave itd.