Obnova fasad: kdaj ste jo nazadnje izvedli?

Obnova fasad

Ste se tudi vi naveličali barve vaše fasade, ki je bila nazadnje obnovljena pred več kot 40-imi leti? O obnovi fasade najdete več na http://mojfasader.si/obnova-fasad/.

Obnova fasad lahko poteka v kateremkoli letnem času, res pa je, da obstaja omejitev, in sicer velja, da mora biti zunaj vsaj 5 stopinj nad ničlo, če hočemo, da bo obnova fasad zares učinkovita. Če bo temperatura pod lediščem, se lepilo in nekateri drugi materiali za obnovo ne bodo ustrezno pritrdili, saj se pri temperaturah pod ničlo nekateri materiali povsem drugače raztezajo, druga težava nizkih temperatur pa je ta, da nekateri premazi vsebujejo veliko vode, ki bo pri nizkih temperaturah zmrznila, kar bo pustilo vidne razpoke na vaši fasadi. Obnova fasad zato večinoma (ali vsaj najbolj obsežno) poteka v spomladanskem in jesenskem času – sicer sta tudi tu težava veter in pripeka, ki lahko upočasnita postopek osvežitve, a z nekaj dodatki in usposobljenimi strokovnjaki boste te težave hitro rešili oz. jih sploh ne boste imeli.

Naloga fasade ni zgolj to, da vaša hiša lepo izgleda; bistvena naloga fasade je, da onemogoča prehod toplote med zunanjim in notranjim delom hiše, torej preprečuje toplotne izgube vaše hiše. Prav tako pa vas fasada varuje pred raznimi vremenskimi nevšečnostmi. Obnova fasade lahko vaši hiši dvigne denarno vrednost tudi do 20 %, saj smo ljudje vizualna bitja, kar pomeni, da nam videz hiše veliko pomeni.

Ljudje se za obnovo fasade običajno odločajo na približno 40 let, saj se v tem času »stara« fasade nekoliko poškoduje – tako se npr. na zunanjem ometu pojavijo temna zabarvanja, plesen in druge manjše mehanske poškodbe. Če pa spadate med bolj estetski tip ljudi, boste fasado obnovili že veliko prej, kot pa po 40-ih letih, saj se trendi na področju barvnih kombinacij hiš stalno spreminjajo. Obnova fasade bo torej poskrbela za nek nov pridih vaše hiše.