Komu pripada očetovski dopust?

očetovski dopust

Kdo lahko dobi očetovski dopust? Vsak oče, ki se mu rodi otrok, dojenček v zakonu ali izven zakona in ga prizna za svojega. Namenjen pa je temu, da oče pomaga mamici v prvih dneh po porodu in da se spozna s svojim otrokom, ki se ga med tem časom navadi in ga sprejme za svojega. Oče velikokrat po porodu preživi z novorojenčkom več čas kot mati, če je mama oslabljena lai ima depresijo, ki lahko postane po porodu zaradi hormonskih sprememb.

očetovski dopust
očetovski dopust

Ali ste izkoristili očetovski dopust ob rojstvu otroka? Skoraj vsak ga, če niste vedeli pa ga le izkoristite, vam bo odmor prišel prav in navadili s e boste na novo življenje z otrokom, ki pogosto ni enostavno, odvisno je od dojenčka, njegovega stanja, zdravja, psihe in podobno. Nekateri le spijo in jedo, drugi pa jokajo vso noč, tretji imajo zdravstvene težave in krče, razlikuje pa se od otroka do otroka.

Očetovski dopust traja 14 dni in med tem časom lahko oče uredi papirje, ki so nujni za urediti v osmih dneh od rojstva otroka, to zahteva država. Če se otrok rodi v izven zakonski skupnosti pa ga čaka še mukotrpno letanje od urada do urada, kjer mora podpisati in izpolniti kup papirjev, s katerimi otroka prizna za svojega. Takrat seveda očetovski dopust še kako prav pride. Nekateri ga dobro izkoristijo, drugi pa imajo kup letanja in sitnosti, kakor kdo, pripada pa vsem.

Očetovski dopust se seveda načrtuje že vnaprej, kajti 9 mesecev prej oče ve, da bo otrok prišel na svet in lahko takrat koristi očetovski dopust, zato se to zmeni z delodajalcem vnaprej, da lahko planira njegovo odsotnost z dela. Ne naredite tega, da delodajalca ne bi obvestili o tem, ker vam lahko odreče ta dopust in povzroči veliko slabe volje. V nasprotnem pa se boste vsi  veselili vašega otroka.