Prednosti pametne hiše

pametna hiša

Pametna hiša je priročna domača namestitev, v kateri je mogoče naprave in pripomočke samodejno upravljati na daljavo od koder koli z internetno povezavo prek mobilne ali druge omrežne naprave. Naprave v pametni hiši so med seboj povezane prek interneta, kar uporabniku omogoča, da na daljavo upravlja funkcije, kot so varnostni dostop do doma, temperatura, osvetlitev in domači kino.

pametna hiša

Pametna hiša je hiša, v kateri so nadzor nad različnimi sistemi, kot so ogrevanje, razsvetljava, tehnično varovanje, avdio-video sistemi in telekomunikacije, prevzele pametne inštalacije. Možnosti teh sistemov je nešteto, nadgradnjo lahko prepustite vaši domišljiji. Pametne inštalacije vam lahko pomagajo tudi pri bolj neobičajnih zadevah, kot so zapiranje tende ob določeni hitrosti vetra, zalivanje zelenice ali nadzor nad temparaturo doma.

Pametni domovi so lahko opremljeni z brezžičnimi ali ožičenimi sistemi – ali pa z obema. Brezžične sisteme je lažje namestiti. Vgradnja brezžičnega sistema za avtomatizacijo doma s funkcijami, kot so pametna razsvetljava, nadzor klime in varnost, lahko stane nekaj tisoč dolarjev, zato je cenovno zelo ugodna.

Prednosti pametne hiše:

  • Pametna hiša je vsekakor hiša prihodnosti, ki jo preprosto nadzirate z enim samim dotikom – ne glede na to, kje ste in kaj počnete.
  • Namestitev tehnološkega sistema pametnega doma lastnikom stanovanj zagotavlja udobje. Namesto da bi z različnimi napravami upravljali naprave, termostate, razsvetljavo in druge funkcije, lahko lastniki stanovanj vse to upravljajo z eno napravo – običajno s pametnim telefonom ali tabličnim računalnikom.

Slabosti pametne hiše:

  • Pametna hiša ponuja udobje in prihranek stroškov, vendar še vedno obstajajo izzivi. Varnostna tveganja in napake še vedno pestijo proizvajalce in uporabnike te tehnologije. Spretni hekerji lahko na primer pridobijo dostop do naprav pametnega doma, ki imajo dostop do interneta.
  • Ukrepi za zmanjšanje tveganja takšnih napadov vključujejo zaščito pametnih naprav in pripomočkov z močnim geslom, uporabo šifriranja, kadar je na voljo, in povezovanje le zaupanja vrednih naprav z omrežjem.