Registracija domene – kako jo narediti?

Spletno okolje je v zadnjem desetletju, ko se svet sooča z vse večjo globalizacijo, postalo ključno okolje za širitev podjetja in podjetniških idej. Pri tem je pomembna registracija domene – kako registrirati domeno in kakšna naj domena sploh bo, pa v nadaljevanju.

Kaj sploh je domena?

Ime domene je spletni naslov, ki vključuje ime spletnega mesta ter podaljšano končnico domene (npr. .com, .si, .net). Ime domene izberete sami in lahko vključuje črke, številke ter znake, glavna omejitev pa je, da mora biti domena dejansko še vedno na voljo. Običajno ime domene zajema osrednjo idejo podjetja ali ime podjetja, saj vas preko imena domene ljudje v spletnem okolju dejansko najdejo. Lahko bi torej rekli, da je spletna domena neke vrste naslov do vašega podjetja – podobno kot vas s pomočjo informacije o vašem naslovu, uporabniki obiščejo na sedežu podjetja.

 

registracija domene

 

Kako poteka registracija domene?

Registracija domene je relativno enostavno opravilo, prvi korak pa je seveda izbira imena domene. Učinkovito ime domene zajema ime vašega podjetja, lahko prepoznavno storitev ali pa prepoznaven izdelek podjetja – nekaj po čemer vaše podjetje uporabnik prepozna. Ime naj bo kratko, jedrnato, enoznačno, predvsem pa enostavno za pomnjenje. Ko odkrijete ime domene, ki vam je všečno in preverite, da je domena še vedno na voljo, sledi registracija domene.

Za registracijo domene poiščite registratorje domen, pri tem pazite, da gre za legitimna podjetja vredna zaupanja. Novi uporabniki pogosto za začetek najamejo strokovnjake, ki jih pri vzpostavitvi domene pomaga – sploh, če gre za domeno v katero želijo vložiti več finančnih sredstev in na njeni osnovi ustvariti lastno blagovno znamko. Potem, ko ste izbrali registracijsko mesto svoje domene določite obdobje registracije domene, v postopku pa je potrebno določiti tudi podatke varnosti zasebnosti spletnega mesta. Pri tem bodite pozorni, da spletno mesto dodatno zaščitite pred vdori hekerjev in zaščitite sebe in svoje uporabnike pred krajo osebnih podatkov. Običajno v postopku registracije posredujete tudi svoje podatke (ime, priimek, naslov, telefonska številka ipd.).