Vrtna uta omogoča različne načine uporabe

vrtan uta

Nekoč je bila center družabnega življenja vrtna uta, ki je predstavljala zbirališče družine in gostov. Danes pa se je pomen ute malce razširi, zato se odpravite na priloženo povezavo in si preberite več o utah. Slednje so bile nekoč tudi prostor, kjer so si ljubezen izpovedovali zaljubljenci in kjer so si ljudje privoščili popoldanski počitek. Nekoč so bile ute torej izjemno pomembne, potem so izgubile priljubljenost, danes pa se vračajo in postajajo vse pogostejši element najrazličnejših vrtov. Priljubljene so zaradi mnogih razlogov, eden izmed njih pa je zagotovo njihov eleganten in topel videz.

Vrtna uta pa je poleg lepega videza še izjemno priročna, saj omogoča različne načine uporabe. Tako jo lahko uporabljate kot vrtno hiško, uto za odlaganje orodja, otroško hišico, majhen vikend pred hišo in še kaj bi se našlo. Vrtna uta je namreč neke vrste hišica, ki ima trdno streho z odprtimi stenami, je pa tudi brez vrat, zaradi odprtih sten. Poznamo ute, ki so povsem odprte, torej popolnoma brez sten, ali pa takšne, ki so polovično odprte. Prav tako so lahko tovrstne ute različnih oblik, najpogostejši pa sta okrogla in šesterokotna oblika. Tudi strehe so različne, poznamo namreč strehe iz opečnate kritine, slame, tegole, skodel in kaj podobnega. Sama struktura ute pa je najpogosteje v celoti narejena iz lesa, včasih pa vsebuje še kovinske elemente.

Ker so vrtne ute med seboj tako različne, lahko izbirate, kakšno uto bi imeli. Po mnenju strokovnjakov je pomembno, da vrtna uta sledi zasnovi okolice in celotni arhitekturni podobi okolice. To pomeni, da je potrebno pri izbiri vrtne ute pomisliti tudi na okolje, kamor jo boste postavili. Ni dovolj, da izberete uto, ki vam je na prvi pogled všeč, saj obstaja možnost, da se ta ne bo skladala z okolico. Pred nakupom pa je nujno potrebno še to, da uredite gradbeno dovoljenje.