Zobna prevleka nima enotne cene

zobna prevleka

Zobna prevleka je prava odločitev, če je vaša naravna zobna krona tako poškodovana, da se je s plombiranjem ne da več obnoviti. Preverite tukaj, kako lahko najhitreje pridete do zobne prevleke, kakšne so cene in vse ostale pomembne informacije.

Zobozdravnik se lahko za zobno prevleko odloči v več primerih, npr. kadar ima naravna zobna krona poke, ki bi lahko prehajale na korenino. Zahvaljujoč zobnim prevlekam pacient ne bo izgubil celotnega zoba (če je korenina še dobra), saj se odstrani le zgornji del zobne krone in se na njeno mesto postavi novo zobno prevleko. Zobne prevleke se lahko izdela iz različnih materialov, pacienti pa se najpogosteje odločajo za porcelansko ali cirkonijevo zobno prevleko. Krone iz porcelana imajo dolgo življenjsko dobo, saj ob pravilni negi zdržijo tudi do 15 let, odporne pa so tudi proti obarvanju. Takšna prevleka se natančno ujema s sosednjimi zobmi, prav tako pa je zelo enostavna za vzdrževanje. Cirkonij je močnejši od porcelana, zato cirkonijeva zobna prevleka daje večjo trdnost in prožnost. Na voljo pa je še kovinska zobna prevleka, v nekaterih primerih pa se lahko izdela tudi začasne zobne prevleke – to se naredi predvsem v primerih, ko pacient čaka na izdelavo prave prevleke, ali ko je potrebno izdelavo prave prevleke odložiti zaradi različnih vzrokov (ortodontsko zdravljenje, koreninsko ali endodontsko zdravljenje, čakanje na kirurški poseg ipd.). Začasna zobna prevleka se lahko uporablja nekaj dni ali tednov. Cena izdelave zobne prevleke ni enotna, saj je odvisna od več dejavnikov, denimo od materiala, ki ga pacient izbere, od števila zobnih prevlek, nenazadnje se cene spreminjajo tudi glede na ordinacijo, zato je pametno preveriti cene pri različnih ponudnikih.

Zobne prevleke so torej zelo uporabne v več primerih, denimo, ko je vaša naravna zobna krona tako poškodovana, da je s plombiranjem ni mogoče obnoviti. Pacient lahko sam izbere material iz katerega želi imeti izdelano zobno prevleko, seveda pa se cena glede na material razlikuje.