Zobni aparat za poravnavo zob

zobni aparat

Zobni aparat  je pripomoček, ki je za človeka zelo pomemben za zdravje in tudi za lep izgled. Brezzoba čeljust namreč obraz naredi kot daj e uvel hkrati pa oseba ne mote dobro prežvečiti hrane, kar je zelo pomembno za prebavo, ki se pri človeku začne že v ustih tako, da se hrana med žvečenjem premeša s slično. Zobni aparat nadomesti naravne zobe, če jih oseba več nima in je enako, kot če bi imela svoje zobe. So pa zobni aparati različni, prilagojeni za vsak osebo posebej in jih mora izdelati izkušen strokovnjak, da se res dobro prilegajo čeljustim ter so nemoteči za nošenje.

zobni aparat

Zobni aparat naj izdela strokovnjak, ki ima dolgoletne izkušnje na tem področju in pozna sodobne materiale, ki so človeku prijazni, neškodljivi in ne puščajo nobenih dolgoročnih posledic. Aparat se mora res dobro prilegati čeljusti, zato se najprej naredijo odlitki in na podlagi tega, se izdela aparat z umetnimi zobmi, ki omogoča nemoteno grizenje, žvečenje ter lep izgled osebe.

Zobni aparat pa je tudi namenjen za zobe, ki niso poravnani torej za osebe, ki imajo težave z zobmi od rojstva, saj so jim zobje zrasli iz različnih razlogov na nepravilen način. Če zobje ne zrastejo vsi naenkrat ali imajo mlečni zobje premočne korenine, potem se zobje vrivajo drug ob drugem in imajo res neverjetne položaje, zaradi katerih ni možno gristi hrane in je izgled osebe lahko smešen.

Sodobni zobni aparat pa v nekaj mesecih ali letih popravi vse te nepravilnosti tako, da z enakomerno silo tišči zobe v ravne vrste in sčasoma se zares tudi poravnajo, kar pomeni dober ugriz ter zares lep nasmeh na obrazu, kar osebi da še večjo samozavest. Danes obstaja kar nekaj vrst snemljivih ali fiksnih zobnih aparatov, ki niso moteči in so stalnica, veliko ljudi se odloči za zobne aparate, ki jih trajno popravijo položaj zob.