Bolečine v želodcu imajo različne vzroke, a se jih da zdraviti

bolečine v želodcu

Bolečine v želodcu so vse bolečine, ki se pojavijo med prsnim košem in sramnim predelom. Na spletni strani smrekovit.si/bolecine-v-trebuhu je več o terapiji za tovrstne težave. Bolečine v želodcu so lahko krčevite, tope ali ostre. Izvor bolečine v trebuhu in želodcu je lahko različen, saj so v trebušni votlini zelo različni organi, ki jih ščiti potrebušnica ali peritonej: želodec, jetra, žolčnik, vranica, trebušna slinavka, tanko črevo, ledvice, debelo črevo in nadledvične žleze.

bolečine v želodcu
Bolečine v želodcu in trebuhu so lahko vzrok vnetja želodčne sluznice in sicer v zgornjem in srednjem delu trebuha. Bolečine v želodcu so namreč običajno največje v zgornjem levem delu želodca. Včasih bolečina seva proti hrbtu. Pogosto bolečine v trebuhu spremlja tudi napenjanje in siljenje na bruhanje. Kadar pride do bruhanja, je izbljuvek prozoren, rumen ali zelen. Pri hudem gastritisu se v njem lahko pojavijo sledovi krvi, lahko pa tudi težko dihanje, bolečina v prsih in zelo močne bolečine v želodcu.

Bolečine v želodcu so lahko zaradi kroničnega vnetja želodčne sluznice. Vnetje spremljajo bolečine v želodcu ter slabša absorpcija vitamina B12 in železa. Vzrok za nastanek avtoimune reakcije ni znan, je pa pogostejša pri ljudeh, ki že trpijo za drugimi avtoimunimi boleznimi.

Helicobacter pylori je prvi uradno priznani bakterijski kancerogen in je eden od najuspešnejših človekovih patogenov, saj je s to bakterijo okužena več kot polovica svetovnega prebivalstva in sicer več kot 80 % v nerazvitih državah in do 40 % v razvitem svetu. Imunski odziv posameznika, nagnjenje k vnetjem in izločanjem želodčne kisline pri tem igrajo ključno vlogo. Vnetja spremljajo bolečine, v želodcu in črevesju se lahko pojavijo razjede in rane, sčasoma pa se lahko razvijejo predrakave spremembe.

Tudi nekatere kemične snovi povzročajo bolečine v želodcu. Predvsem dolgotrajna uporaba protivnetnih nesteroidnih zdravil, prekomerno in kronično uživanje alkohola, žolčni refluks in kajenje. Smrekovit kapsule so popolnoma naraven izdelek in smrekove smole in dokazano pomagajo pri želodčnih težavah.