Ali je revma ozdravljiva?

revma

Revma opisuje težave ljudi, ki se spopadajo z bolečimi sklepi, oteklimi mišicami in težavami s kostmi. Nekateri mislijo, da gre za bolezen, kar pa ne drži. Znotraj pojma revma so namreč različne bolezni v povezavi s sklepi, kostmi vezmi in kitami. Težave z revmo pa so povezane lahko tudi z nekaterimi notranjimi organi. Med njimi so srce, ledvica, koža in pljuča. Pri nas skoraj vsaka četrta oseba trpi za težavami in bolečinami v sklepih ter mišicah. Nimajo pa vsi revme, kljub temu, da so simptomi taki.

revma

Velika zmota je, da je revma samo bolezen starejših in da mlade ne more prizadeti. Dobra novica je, da se nekatera revmatska obolenja lahko pozdravi. Nekaterih pa se ne da pozdraviti, če gre za motnje imunskega sistema. Poznamo več kot 100 revmatskih obolenj. Te bolezni so med seboj podobne in se lahko tudi prepletajo. Vendar jih med seboj zdravniki ločijo po simptomih, vzrokih in različnih bolezenskih spremembah. Pacient pa lahko boleha za več revmatskimi boleznimi naenkrat. Vsemu temu se reče revma.

Revma v obliki revmatoidnega artritisa je ena izmed avto imunih bolezni. V Sloveniji je obolelih res veliko in žal lahko prizadene tako otroke, kot odrasle osebe. Največkrat zbolijo ženske v srednjih letih. Zdravniki ne poznajo točnega vzroka za to bolezen. Pojavi se lahko hitro, takoj ali pa napreduje postopoma. Največkrat napade členke na rokah in nogah. Vnetje traja malo manj kot dva meseca in napreduje lahko še na komolce ter kolena.

To bolezen, če se jo odkrije zgodaj, se da omiliti in zajeziti. Zdravljenje se mora začeti takoj. Končni cilj je, da se vnetje ustavi in omili ali povsem odpravi. Ta revma ni ozdravljiva, vendar se jo lahko z več metodami precej omili. Pri tem pa izjemno pomagajo fizioterapija in zdravila, ki lajšajo simptome ter preprečijo, da bi se stanje pacientu poslabšalo. Zato ima pacient bolj kvalitetno življenje.