Zakaj je toplotna izolacija tako pomembna za stavbo in vašo denarnico

toplotna izolacija

Toplotna izolacija je najbolj pomembna na hiši oziroma v vsaki stavbi, če želite imeti v bivališču ali poslovni stavbi suho, toplo ali hladno in ne pokuriti ogromno energije za ogrevanje. Zato je izvedba toplotne izolacije kar nujna za novogradnje in pa tudi za starejše stavbe, ki še niso dobro izolirane in zaradi tega izgubljate denar. Vsaka toplotna izolacija mora biti kvalitetna in dovolj debela ter jo mora položiti izkušen muster, da dobro deluje in ima učinek, ki ste ga pričakovali. Namesti se jo znotraj stavbe, na podstrešju, pod fasado in pod talno oblogo. Prihranila pa vam bo tudi do 80 % energije, odvisno je seveda od stavbe in s tem ogromno denarja za ogrevanje.

toplotna izolacija

Da bi bila toplotna izolacija pravilno nameščena, jo je treba nameščati tako, da se kosi izolacije med seboj prekrivajo in ne, da se stikajo. V primeru, da se stikajo je velika verjetnost, da bo taka izolacija prepuščala vlago, kondenz, vodo in vročino ali mraz. Torej ne bo učinkovita tudi, če je zelo kakovostna in debela vsaj 40 cm. Če se to zgodi, da to naredi neizkušeni mojster ali laik, je škodo zelo težko popraviti, ponekod tudi ni mogoče in vas bo to tudi veliko stalo.

Toplotna izolacija je lahko izdelana iz različnih materialov, od katerih so nekateri naravni, kot sta ovčja volna in slama ali pa so umetni. Katera izolacija je primerna za vašo stavbo, je zelo odvisno od tega, kako je grajena iz katerih materialov, kje stavba stori in kakšne so vaše želje ter tudi finančni budget.

Zato morate skrbno izbrati dve stvari in sicer, kakšna je toplotna izolacija in kako kvaliteten ter izkušen je mojster, ki vam jo bo namestil. Še posebej je to delikatno pri oknih in strešnih oknih, vratih, dimniku in drugih mestih, kjer lahko voda in vlaga pronicata v notranjost stavbe ter naredita nepopravljivo škodo na sami stavbi ter premoženju lastnikov. Nenazadnje so vlažne stavbe tudi izjemno nezdrave za prebivalce.